Enkel måte å kvitte med kviser og uren hud

kviser

Sliter du med kviser, sorte prikker og uren hud? Dette er et vanlig problem for ungdom i puberteten og også for mange voksne, kvinner og menn. Her finner du noen gode råd for egenbehandling og produkttips som kan hjelpe deg.

Illustrasjonsbilde for artikkel om kviser og uren hud. Ung mann plaget av uren hud i ansiktet.

De fleste tenåringer får problemer med uren hud eller kviser i løpet av puberteten. For noen forverrer problemene seg og man utvikler en mer alvorlig form for kviser (acne vulgaris) som er en betennelse i hudens talgkjertler.

Hva kjennetegner uren hud?

Personer med uren hud har vanligvis fet hudtype. Enten i hele ansiktet, eller bare i pannen, på nesen og haken. Uren hud kjennetegnes av områder med tilstoppede eller store porer, sorte prikker, kviser, røde og blanke områder eller ujevn overflate.

Dannelsen av en kvise starter med at talgkjertelen blir tett. Dersom det ikke blir betennelse, blir dette en sort prikk (komedoner, hudorm). Kvisene vises først som røde ømme kuler på huden og utvikler seg videre til større hevelser med puss.

Hva er årsakene til uren hud og kviser?

I puberteten øker produksjonen av mannlige kjønnshormoner og dette stimulerer talgproduksjonen i huden. Dersom talgproppen blir sittende fast, bryter bakterier ned talgen og avfallsstoffene irriterer talgkjertelen som blir betent. Kviser skyldes ikke urenslighet og smitter ikke.

Det er ingen endelige holdepunkter for at spesielle matvarer påvirker forløpet av kviser, men enkelte mener at for eksempel sjokolade, potetgull eller meieriprodukter påvirker huden i negativ retning. Flere nye studier tyder på at et kosthold med mat og søtsaker som inneholder raske karbohydrater øker risikoen for kviser. Dersom du mener at visse matvarer gir deg problem med kviser, kan du prøve å redusere på dette.

Andre faktorer som kan spille inn er:

  • arv.
  • stress.
  • visse legemidler (blant annet mot epilepsi).
  • bruk av kremer og make-up som ikke er tilpasset en fet hudtype.

Forekomst av kviser

Man regner med at omtrent 80 % av all ungdom har en eller annen form for kviser eller har uren hud. Problemene er mest utbredt i aldersgruppen 12-19 år, men noen plages i mange år etterpå. Det er flest gutter som får kviser, men problemet er vanlig også hos jenter. Hos jentene kan problemene øke i forbindelse med menstruasjonen.

Hva kan du gjøre selv med uren hud og kviser?

Det finnes flere hudpleieserier beregnet for fet og uren hud/kviser. I tillegg til renseprodukter og fuktighetskremer finnes det også produkter som behandler og dekker. Ved lette plager vil det ofte være nok å behandle med slike produkter.

God pleie av huden og riktige produkter kan dempe og forebygge symptomene. To ting er viktig ved behandling av uren hud, regelmessig stell av huden og en solid dose tålmodighet! Det tar vanligvis 4-6 uker før man ser resultater av en behandling. Dette skyldes at huden bruker cirka 4 uker på å fornye segNår man har oppnådd en bedring er det viktig å fortsette med hudpleien for å forebygge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *