Derfor ønsker vi at kunder blir kjent med kravene før de bestiller munnbind.

679-0e365e.jpeg

Dette innlegget forklarer ulike krav og hvordan velger du riktig tøy munnbind som gir god nok beskyttelse. 

HVA ER CWA-GODKJENT MUNNBIND?

Det er påbudt om munnbind i hele Norge i situasjon du kan ikke holde 1m avstand fra 12 aldersgrense (Helse Norge). Europeiske standard CWA17553:2020 oppgir spesifikasjon og standard for tøy munnbind. Standard Norge har godkjent dette for Norge og kalles SN-CWA17553:2020. 

Derfor ønsker vi at kunder blir kjent med kravene før de bestiller munnbind.

 

HVA ER CWA-KRAV 

CWA stiller krav til filtrering og pusteevne. Men det er også stilt krav til størrelse, pakning, vasking, nesebøyle og øre elastikker.

Det må utføres tester for partikler mindre enn 3 mikron. CWA krav til Filtrering har to nivå.

 • CWA70 (klasse 3): filtrering lik eller bedre enn 70% 
 • CWA90 (klasse 2): filtrering lik eller bedre enn 90%

For å sammenligne gir medisinsk munnbind type 2 filtrering på 99,8%. 

Pustemotstand skal ikke overstige 70 Pa/cm2. Kravet er viktig for å gi sikre pusteevne slik at munnbind kan faktisk brukes. 

 

602-195a5c.jpeg

Disse tøy munnbind har 99% filtrering og 58 Pa/cm2 pustemotstand. Altså vesentlig bedre enn minste CWA-KRAV. Se beskrivelse for dette produktet her.

VI ANBEFALER

 • FILTRERING: jo nærmere 100%, jo bedre 
 • PUSTEMOTSTAND: (maks 70 Pa/cm2). Jo mindre pustemotstand, jo bedre komfort. Ikke bestill munnbind hvor du ikke får pusteevne.
 • KARBONFILTER: Unngå munnbind som krever karbonfilter. Færre komponenter gir mindre smitterisiko og bedre økonomi

MARKEDSUNDERSØKELSE

Det er stort tilbud av tøy munnbind i markedet. Fleste har opphav fra motebransjen. Stort volum av munnbind selges kun med vaske krav på 60°C. Det finnes også  munnbind i markedet som selges i kombinasjon med PM2.5 karbonfilter og med oppgitt filtrering på 90%. Uten filter kombinasjon kan munnbindet ha filtrering så lavt som 50%. Bruke av PM2.5 blir derfor nødvendig. Pustemotstand for filterkombinasjon oppgis ikke og kan like godt ligge utenfor krav. 

Derfor ønsker vi at kunder blir kjent med kravene før de bestiller munnbind.
VASKBAR CWA-GODKJENT  MUNNBIND MED 95% FILTRERING. Kan brukes med karbonfilter men ikke nødvendig.

Av disse årsaker ligger det store prisforskjeller for tøy munnbind i markedet. Munnbind med opphav fra motebransje kan være så billig som 30 kr/stk men har uvisst filtrering. Totalpakke for munnbind med filterkombinasjon for 20 -30 dager kan koste så mye som 400 -500 kr.

NORGES BILLIGSTE MUNNBIND SOM KREVER IKKE KARBONFILTER

Vi vurderer at gjenbrukbare tøy munnbind med 90% filtrering uten filter og pustemotstand lavere enn 70 Pa/cm2 den sikreste og billigste løsning innenfor SN-CWA17553:2020 rammer. Typisk kostnad for disse ligger på 120 – 150 kr pr stk altså langt mindre enn andre kombinasjoner. 

Derfor ønsker vi at kunder blir kjent med kravene før de bestiller munnbind.
CWA-GODKJENT MUNNBIND MED 99,5% FILTRERING. UTEN BEHOV FOR KARBONFILTER. KJØP NÅ 


Viktig informasjon om tøy munnbind stoff

 • Les hvordan du vasker et munnbind i tøy her (åpnes i nytt vindu).
 • Korrekt bruk av tøymunnbind er viktig for å nå nødvendig beskyttelse. Se bruksavisning laget av FHI nedenfor (kilde: FHI Munnbind og visir i befolkning)
 • FHI har ikke satt krav til å bruke SN-CWA munnbind men kun anbefaling.
 • Flere 2 og 3 lags tøymunnbind gir filtrering nærmere 70% og kombineres kombineres med karbonfilter for å oppnå nærmere 90% filtrering.
 • Karbonfilteret kan ikke vaskes og vi anbefaler å ikke bruke karbonfilter mer enn 4-5 timer og ikke neste dag.

Kilde: https://www.framtidenskjop.no/munnbind/

Stoff munnbind som forebyggende tiltak

Ifølge folkehelse institut, der det er økt smittepress og vanskelig å holde avstand kan munnbind anbefales som et tiltak. I bakgrunn av denne kunnskap har myndigheter anbefalt munnbind som forebyggende tiltak.  Sosial distansering er fremdeles det viktigste tiltak.

Når man bruker munnbind, er følgende forhold viktig:

 • Tøymunnbind er ikke klassifisert som medisinsk eller som personlig verneutstyr (PVU), men kan hjelpe med å stoppe spredning av dråpesmitte på reise og i det offentlige rom. Munnbindet erstatter ikke andre smittevernråd. Produktet er beregnet for privat bruk.
 • Bruk av munnbind erstatter IKKE andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1-2 meter.
 • For at munnbindet skal ha optimal effekt må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake).
 • Husk å ta munnbindet på med rene hender. Håndvask eller alkoholbasert desinfisering før påsetting.
 • Munnbind har begrenset effekt og levetid og må byttes med jevne mellomrom (når det er fuktig).
 • Munnbind er ubehagelig å ha på, og som regel vil ufaglærte personer som har munnbind på, hyppig berøre munnbindet og ansiktet for øvrig. Unngå å berøre forsiden på munnbind som har vært brukt. Unngå å berøre munnbindets forside og deretter øynene eller ansikt.
 • Kast brukt munnbind i vanlig husholdningsavfall og vær nøye med håndvask etter du har tatt av munnbindet.

Tøy munnbind mot mer enn bare virus

Korona krise har gitt mange utfordring til mange i samfunnet. Samtidig har man fått kunnskap og spørsmål som kan være interresant å reflektere 

 • Kan munnbind brukes som forebyggende tiltak mot allergier ?
 • Kan munnbind hjelpe mennesker med vansker mot forurenset luft ?
 • Kan munnbind hjelpe å redusere influense spredning ?

Tøymunnbind til trygge reise, møter og feiring.

Samfunnet idag er helt avhengig av å reise. Mennesker har behov for å treffe deres nære og kjære og reiser på grunn av jobb, familie , helse , mat og hverdags behov.  Tøymunnbind gir både helse , økonomisk og klimavennlig alternativ til medisinske munnbind. Godkjente tøymunnbind kan gi høy nok filtrering. Bruk av munnbind på reise, møter og feiring kan derfor være et veldig enkel men trygt tiltak. WHO har anbefalt europeiske befolkning å bruke munnbind i familien under jul akkurat som forebyggende tiltak av disse grunner. Derfor ønsker vi at kunder blir kjent med kravene før de bestiller munnbind.

6 thoughts on “Derfor ønsker vi at kunder blir kjent med kravene før de bestiller munnbind.

  1. Det er alle med 3 lag og 6 lags munnbind på vår butikk. Med 3 lags kan du også benytte karbonfilter om du ønsker å oppnå høyere filterering. Med 6 lags munnbind får man høyeste filterering uten behov for 6 lags munnbind.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *