Denne bedriften får 5 stjerner på sitt kvalitet for godkjente munnbind.

293-c331f9.jpeg

Det er stort tilbud av tøy munnbind i markedet. Fleste har opphav fra motebransjen. Stort volum av munnbind selges kun med vaske krav på 60°C.

Kort forklart, se følgende iht SN-CWA17553:2020

 • Se etter munnbind med høy filtrering. jo nærmere 100%, jo bedre 
 • Se etter munnbind med lav pustemotstand (maks 70 Pa/cm2). Jo mindre pustemotstand, jo bedre komfort

Det finnes også munnbind i markedet som selges i kombinasjon med PM2.5 karbonfilter og med oppgitt filtrering på 90%. Ettersom tester for munnbind alene mangler kan det anslås at uten filter kombinasjon kan munnbindet ha filtrering så lavt som 50%. Bruke av PM2.5 blir derfor nødvendig. Pustemotstand for filterkombinasjon oppgis ikke og kan for så vidt ligge utenfor komfort sone. 

Hvorfor store prisforskjeller?

Store kvalitetsforskjeller betyr store prisforskjeller. Munnbind med opphav fra motebransje kan være så billig som 30 kr/stk men har uvisst filtrering. Totalpakke for munnbind med filterkombinasjon for 20 -30 dager kan koste så mye som 400 -500 kr.  Karbonfilter kan ikke vaskes og bør ikke brukes på neste dag og heller ikke mer enn 4 -5 timer.

 

Denne bedriften får 5 stjerner på sitt kvalitet for godkjente munnbind.

Disse tøy munnbind har 99% filtrering og 58 Pa/cm2 pustemotstand. Altså vesentlig bedre enn minste kravene i SN-CWA17553:2020. Se beskrivelse for dette produktet her.

Laveste totalpris

Vi vurderer at gjenbrukbare tøy munnbind med 90% filtrering uten filter og pustemotstand lavere enn 70 Pa/cm2 den sikreste og billigste løsning innenfor SN-CWA17553:2020 rammer. Typisk kostnad for disse ligger på 120 – 150 kr pr stk altså langt mindre enn andre kombinasjoner. 

Denne bedriften får 5 stjerner på sitt kvalitet for godkjente munnbind.
3 lags munnbind med 90% filtrering og pustemotstand mindre enn 53 Pa/cm2. Kan brukes med karbonfilter men ikke nødvendig.

Denne bedriften får 5 stjerner på sitt kvalitet for godkjente munnbind.

6 lags munnbind med 99% filtrering og pustemotstand mindre enn 58 Pa/cm2 og uten behov for dyre karbonfiltere

Viktig informasjon om tøy munnbind stoff

 • Les hvordan du vasker et munnbind i tøy her (åpnes i nytt vindu).
 • Korrekt bruk av tøy munnbind er viktig for å nå nødvendig beskyttelse. Se bruksanvisning laget av FHI nedenfor (kilde: FHI Munnbind og visir i befolkning)
 • FHI har ikke satt krav til å bruke SN-CWA17553 munnbind men kun anbefaling.
 • Flere 2 og 3 lags tøy munnbind gir filtrering nærmere 70% og kombineres kombineres med karbonfilter for å oppnå nærmere 90% filtrering.
 • Karbonfilteret kan ikke vaskes og vi anbefaler å ikke bruke karbonfilter mer enn 4-5 timer og ikke neste dag.

Kilde: https://www.framtidenskjop.no/munnbind/

Stoff munnbind som forebyggende tiltak

Ifølge folkehelse institutt, der det er økt smittepress og vanskelig å holde avstand kan munnbind anbefales som et tiltak.

I bakgrunn av denne kunnskap har myndigheter anbefalt munnbind som forebyggende tiltak.  Sosial distansering er fremdeles det viktigste tiltak.

Denne bedriften får 5 stjerner på sitt kvalitet for godkjente munnbind.

Her får du kjøpe type 2 munnbind pakke for 129 kr 

Når man bruker munnbind, er følgende forhold viktig:

 • Tøy munnbind er ikke klassifisert som medisinsk eller som personlig verneutstyr (PVU), men kan hjelpe med å stoppe spredning av dråpesmitte på reise og i det offentlige rom. Munnbindet erstatter ikke andre smittevernråd. Produktet er beregnet for privat bruk.
 • Bruk av munnbind erstatter IKKE andre smitteforebyggende råd om hånd- og hostehygiene, å holde seg hjemme ved luftveissymptomer og å opprettholde avstand til andre på minst 1-2 meter.
 • For at munnbindet skal ha optimal effekt må det sitte tett rundt hele omkretsen (munn, nese og hake).
 • Husk å ta munnbindet på med rene hender. Håndvask eller alkoholbasert desinfisering før påsetting.
 • Munnbind har begrenset effekt og levetid og må byttes med jevne mellomrom (når det er fuktig).
 • Munnbind er ubehagelig å ha på, og som regel vil ufaglærte personer som har munnbind på, hyppig berøre munnbindet og ansiktet for øvrig. Unngå å berøre forsiden på munnbind som har vært brukt. Unngå å berøre munnbindets forside og deretter øynene eller ansikt.
 • Kast brukt munnbind i vanlig husholdningsavfall og vær nøye med håndvask etter du har tatt av munnbindet.

Tøy munnbind mot mer enn bare virus

Korona krise har gitt mange utfordring til mange i samfunnet. Samtidig har man fått kunnskap og spørsmål som kan være interessant å reflektere 

 • Kan munnbind brukes som forebyggende tiltak mot allergier ?
 • Kan munnbind hjelpe mennesker med vansker mot forurenset luft ?
 • Kan munnbind hjelpe å redusere influensa spredning ?

Tøy munnbind til trygge reise, møter og feiring.

Samfunnet idag er helt avhengig av å reise. Mennesker har behov for å treffe deres nære og kjære og reiser på grunn av jobb, familie , helse , mat og hverdags behov.  Tøymunnbind gir både helse , økonomisk og klimavennlig alternativ til medisinske munnbind.

Godkjente tøy munnbind kan gi høy nok filtrering. Bruk av munnbind på reise, møter og feiring kan derfor være et veldig enkel men trygt tiltak. WHO har anbefalt europeiske befolkning å bruke munnbind i familien under jul akkurat som forebyggende tiltak av disse grunner.

Denne bedriften får 5 stjerner på sitt kvalitet for godkjente munnbind.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *